سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در کنفرانس خبری هفتگیاش به سوالاتی درباره وقفه در مذاکرات ( توافق وین ) پاسخ داد.
به گزارش ایران اینفورمر؛ ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در کنفرانس خبری هفتگیاش در پاسخ به این که سعید خطیبزاده همتای ایرانی او اظهاراتی مشابه با اظهارات اخیر آمریکا را درباره وضع فعلی مذاکرات وین پس از وقفه ایجاد شده در آن مطرح کرده است و در پاسخ به این که وقفه در توافق وین تا چند هفته طول خواهد کشید، گفت: همه کسانی که در مذاکرات مشارکت داشتهاند به خوبی میدانند چه کسی پیشنهادهای سازندهای مطرح کرده است، چه کسی درخواستهایی را مطرح کرده که به برجام بیربطند و ما چطور به موقعیت فعلی رسیدیم؛ ما راجع به این مسائل، به طور علنی بحث نمیکنیم. هنوز بر این باوریم که فرصت غلبه بر اختلافات باقیمانده وجود دارد.
به گزارش وبگاه وزارت امور خارجه آمریکا، پرایس در ادامه گفت: درباره سوالی که مربوط به بازه زمانی است، باید بگویم ما قبلا مفصل در این باره صحبت کردهایم. ما امروز در تاریخ ۴ آوریل ۲۰۲۲ هنوز بر این باوریم که بازگشت دوجانبه به پایبندی، در راستای منافع ما در زمینه عدم اشاعه تسلیحات هستهای و در راستای منافع گستردهتر ما در زمینه امنیت ملی است. به این دلیل که امروز هم مانند قبل، بازگشتی دوجانبه به پایبندی دوباره موجب اعمال محدودیتهای قابل راستیآزمایی و دائمی بر برنامه هستهای ایران خواهد شد، به قول خودمان، یعنی برنامه هستهای ایران را دوباره داخل جعبه خواهد گذاشت، طوری که به نفع ما و به نفع اروپاییها خواهد بود که عضوی از گروه ۱+۵ هستند، و نه تنها به نفع آنها، بلکه به نفع جامعه گستردهتر بینالمللی خواهد بود.
او همچنین گفت: حالا، ایران از سال ۲۰۱۸، یعنی از وقتی دولت قبلی [آمریکا]از توافق هستهای ایران خارج شد، پیشرفتهای چشمگیری در برنامه هستهایاش داشته است؛ و تداوم این پیشرفتها به تدریج از منافع عدم اشاعهای بازگشت دوجانبه به برجام برای ما و متحدان و شرکایمان در سراسر جهان میکاهد. به محض این که دیگر نفعی برای ما نداشته باشد، به محض این که پیشرفتهای ایران در برنامه هستهایاش فراتر از آن منافع عدم اشاعهای بروند که در ازای بازگشت دوجانبه به پایبندی نصیب ما خواهد شد، آن وقت است که توافق دیگر به نفع ما نخواهد بود و ما برای اطمینانیابی از این که ایران هیچگاه نتواند به یک سلاح هستهای دست پیدا کند، دنبال روشهای دیگری خواهیم رفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که به نظر میرسد وقفه در مذاکرات وین دارد طولانیتر میشود یا این که ایران از سرعت پیشرفت در برنامه هستهایاش کاسته است تا فرصت بیشتری وجود داشته باشد، گفت: من در جایگاهی نیستم که از اینجا برنامه هستهای ایران را ارزیابی کنم، جز این که بگویم وقتی توافق هستهای در آغاز کاملا اجرایی شده بود، زمان گریز [هستهای]ایران نزدیک به یک سال بود. وقتی توافق کاملا اجرایی شده بود، این بازه زمانی از چند ماه معدود به تقریبا ۱۲ ماه رسیده بود؛ و ما از طریق همکارانمان در اینجا [وزارت امور خارجه آمریکا]و کارشناسانمان در جامعه اطلاعاتی آمریکا و کارشناسانمان در آژانس بینالمللی انرژی اتمی مطلعیم که ایران به تعهداتش تحت برجام [توافق هستهای]پایبند بود و پروتکلهایی که به منظور ممانعت قابل راستیآزمایی و دائمی ایران از دستیابی به یک سلاح هستهای مقرر شده بود، کارآمد بودند.
پرایس در این راستا بیان کرد: حالا ایران از سال ۲۰۱۸ در موقعیتی قرار گرفته است که سرعت برنامه هستهایاش را به طریقی که توسط برجام ممنوع میبود و از آنها ممانعت میشد، افزایش داده است و با وجود این، ایران توانسته است این زمان گریز را از زمانی که [اجرای توافق] شروع شد، به نقطهای برساند که طبق محاسبات ما، به جای چند ماه، چند هفته باشد. این به عنوان طرح و قضیهای بلندمدت برای ما غیرقابل قبول است. تنها طرح بلندمدتی که برای ما قابل قبول میباشد، این است که ایران هرگز نباید مجاز به دستیابی به یک سلاح هستهای باشد.
او در این باره گفت: همان طور که قبلا گفتهام، ما همچنان بر این عقیدهایم که بهترین راه دست یافتن به این مهم، در حال حاضر از طریق بازگشتی دوجانبه به پایبندی به توافق هستهای ایران است. در نهایت، این رویه اگر برنامه هستهای ایران فراتر از نقطهای برود که برجام میتواند در راستای منافع ما باشد، برقرار نخواهد بود.
پرایس در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این که آیا شفاف سازی مسئله پیامدی (ابعاد نظامی احتمالی) برنامه هستهای ایران پیششرطی برای دست یافتن به یک توافق است یا نه، و آیا این اتفاق میتواند پس از احیای برجام بیفتد، گفت: ما همان طور که میدانید در زمینه این مسائل نظر آژانس بینالمللی انرژی اتمی را قبول داریم. آژانس است که باید در زمینه خواستههایش از ایران رضایت داشته باشد.